Open 8.00 – 16.00 | Administration and Invoicing 0207 495 400 | Training Inquiries 0207 495 401info@proxion.fi

 

Kesätimantit esittäytyvät: Anne

Kesätimantit esittäytyvät: Anne

Moikka!

Olen Anne ja olen infratiimin kesäharjoittelija Tampereella! Opiskelen viimeisiä vuosia Tampereen yliopistossa rakennustekniikkaa. Silloiseen Tampereen teknilliseen yliopistoon päädyin syksyllä 2014 vähän vahingossa, mutta minulla oli tuuria ja rakennustekniikka tuntui omalta alalta jo fuksivuonna! Jo opintojen alussa aloin kallistua nykyiseen pääaineeseeni, infrarakenteisiin, joka onkin pitkälti tuonut minut tähän hetkeen. Proxionilla teen geoteknistä suunnittelua ja autan muissa radan rakenteiden suunnittelussa. Proxion oli tuttu vanhemmilta opiskelijakavereilta, ja rakennusalan yrityspäivillä Tampereen yliopistolla Proxion herätti huomiota, sillä ständin työntekijät vaikuttivat oikeasti olevan kiinnostuneita minusta uutena työkaverina.

Kun haastattelun jälkeen kesätyö Proxionilla varmistui, jännitti miten siirtyminen suunnitteluhommiin työmaalta onnistuisi. Olo oli taas kuin ensimmäisenä kesänä työmaalla; kaikki olisi taas uutta ja työkalut hukassa. Hommat ovat kuitenkin lähteneet hyvin käyntiin ja on ollut hieno huomata kuinka hyvin meidän koulutus valmistaa suunnittelutehtäviin. Haasteitakin on ollut, mutta sehän on vain kivaa, kun pääsee kokeilemaan osaamisensa rajoja ja oppimaan uutta.

Aloitin viime lukuvuonna geotekniikan sivuaineen opinnot ja erityisesti näistä kursseista on ollut valtavasti hyötyä tänä kesänä. Suunnittelussa tarvitsee ymmärtää paljon teoriaa, jotta pystyy tekemään toimivia ratkaisuja. Teorian lisäksi koulussa tehdyt harjoitustyöt ja erityisesti niiden raportointi on taito, jonka voi suoraan siirtää työelämään. Suunnittelussa täytyy kirjoittaa aika paljon ajatuksia auki yksiselitteisesti, ja tätä on harjoiteltu jo fuksivuoden fysiikan labratyöraporteista asti. Kuitenkaan täysin koulu ei ole valmistanut minua töihin, vaan uusia asioita tulee päivittäin. Kesän aikana olen päässyt tutustumaan suunnitteluprosessin eri vaiheisiin ja suunnittelun tietokoneohjelmiin. Olen oppinut lisää pohjatutkimusten tulkinnasta, pohjavesien virtauksesta, koordinaattijärjestelmistä ja tiedonhausta. Olen myös oppinut, että toisin kuin koulussa, töissä ei ole oikeaa vastausta, vaan suunnittelu on luovaa työtä ja paljon on itsestä kiinni, millaista jälkeä tulee. Apua saa, mutta ensin pitää tietää mitä kysyy.

Juhannuksen alla kävimme Kiteellä maastokäynnillä. Työkaverit opettivat mitä maastossa etsitään ja katsotaan. Maastossa opeteltiin myös radan perusteita. Keväällä käyty rataturvakurssi tuli tarpeeseen, kun maastossa liikuttiin lähellä rataa, joka oli liikenteellä.

Olen alkuvaiheessa työuraani ja ennen tätä kesää kokemusta on vain urakoinnista. On niin mielenkiintoista ja valaisevaa nähdä raksa-alaa tältä puolelta pöytää. Vaikka nyt ymmärrän molempia puolia vähän paremmin, ei mielipiteeni ole muuttunut ja olen sitä mieltä, että vuorovaikutusta suunnittelun ja toteutuksen välillä on kehitettävä. Toteuttaminen ja työjärjestys ovatkin mielestäni suunnittelutyön mielenkiintoisimpia näkökulmia. Paljon on vielä opittavaa ja onneksi kesään on mahtunut töiden lisäksi myös futista ja festareita!

Kesäterveisin,

Anne

Kuva 1. Kiteellä tutkimassa uutta suunnittelukohdetta. Radan läheisyys jännitti aluksi, mutta kaikki kaksi ohittanutta junaa pysyivät turvallisesti raiteilla ja me jätkänpolulla. (M. Leskinen 2019)