Ota yhteyttä
0207 495 400
ma-pe 8.00-16.00
figb

Turvalaiteasentajan koulutus

Proxion konserniin kuuluva Proxion Rataopisto seuraa aktiivisesti rautatiealalla tapahtuvia muutoksia ja pyrkii kehittämään koulutustarjontaansa vastaamaan alalla toimivien toimijoiden tarpeita. Toimimme jatkuvasti tiiviissä yhteistyössä alan urakoitsijoiden sekä alaa säätelevien viranomaisten, Liikenneviraston ja Trafin kanssa.

Yhtenä puutteena alalla on jo vuosia ollut Turvalaiteasentajan vähäinen koulutus. Tämä on johtanut tilanteeseen jossa turvalaiteasentajien määrä on pienentynyt mm. eläköitymisen myötä alle alan tarpeiden.

Olemme nyt tuottaneet Liikenneviraston toimeksiannosta uudistetun oppimateriaalin, joka vastaa täydellisesti alan tarpeisiin ja jolla koulutuksia pitkän tauon jälkeen voi taas antaa.

Jostain syystä kentällä on viime aikoina ollut hyvin virheellistä käsitystä tämän hetkisestä Turvalaiteasentajan pätevyyden hankkimisesta ja haluamme tällä tiedotteella oikaista asian, jottei koulutuksen tarvitsijoilla ole asiasta virheellistä tietoa. Toimijoille on mm. syntynyt käsitys, että Turvalaiteasentajan koulutusta ei ole mahdollista saada tai että ainoa mahdollisuus on hankkiutua myöhemmin esimerkiksi vasta syksyllä 2017 järjestettävään oppisopimuskoulutukseen. Tämä on täysin väärä käsitys eikä ole lähtöisin viranomaisen tahtotilasta. Alla on kerrottu vaihtoehtoiset tavat hankkia Turvalaiteasentajan pätevyys: 

1.       Turvalaiteasentajan pätevyyskoulutus koulutuslaitoksessa jolla on koulutusoikeudet ja pätevät Liikenneviraston hyväksymät kouluttajat

Järjestämme tammikuun 2017 alusta alkaen Turvalaiteasentajan koulutuksia asiakkaiden tarpeiden mukaan uudella koulutusmateriaalilla. Koulutuksen kesto on 2 työviikkoa, joista ensimmäinen viikko on teoriaosuutta ja toinen viikko on käytännön koulutusta maastossa. Koulutuksen jälkeen työnantaja myöntää pätevyyden nykyisen radanpidon turvallisuusohjeen mukaisesti entiseen tapaan. Tämä on nopein tapa paikata kentällä olevaa vajetta asentajista.

Ensimmäinen kurssi alkaa 9.1 ja sen jälkeen kursseja järjestetään niin monta, että kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Kouluttajina toimivat alan rautaiset ammattilaiset, jotka ovat vuosikymmeniä toimineet itse turvalaiteasentajan tehtävissä. Kevään kursseista voi tiedustella Merja Parkkilalta p. 040 1847748 tai merja.parkkila@proxion.fi sekä Matti Maunulta p. 040 7129432 tai matti.maunu@proxion.fi. He antavat koulutuksesta myös mielellään tarjouksen.

Koulutuksen sisällöstä voi kysyä koulutuspäällikkö Juha Vuoriselta 040 1895362 tai juha.vuorinen@proxion.fi.

2.       Turvalaiteasentajan koulutus Kouvolassa sijaitsevassa Rautatiealan oppimiskeskuksessa (ROK) pätevän koulutuslaitoksen toimesta jolla on koulutusoikeudet ja pätevät Liikenneviraston hyväksymät kouluttajat

Liikennevirasto tiedottaa ROK Oppimiskeskuksen toiminnan alkamisesta myöhemmin vuoden 2017 aikana ja alustava aikataulu on arviolta syksy tai vuoden 2018 alku.  Uudessa toimintamallissa pätevyyden myöntää Liikennevirasto.

Turvalaiteasentajan pätevyyden hankkiminen oppisopimuskoulutuksena 

Jonkin pätevän ja Livin hyväksymän toimijan toimesta annettu turvalaiteasentajan pätevyyskoulutus koulutusta järjestävän tahon ilmoittamana ajankohtana.

Varaa koulutus avoimista koulutuksistamme

Pyydä tarjous koulutuksesta