Avoinna 8.00 – 16.00 | Hallinto ja laskutus 0207 495 400 | Koulutustiedustelut 0207 495 401info@proxion.fi

 

Perhevapailla joustavuutta työntekoon

Perhevapailla joustavuutta työntekoon

Anssi Krooks on työskennellyt Proxionilla 3,5 vuoden ajan, joista viimeiset kolme vuotta yrityksen digipalveluiden liiketoimintajohtajana. Loppuvuoden aikana Anssi ei kuitenkaan istahda normaaliin tapaan työpöydän ääreen, vaan arkipäiviä vietetään kaiken kaikkiaan 9 kuukauden ajan uudenlaisten haasteiden parissa alle vuoden ikäisen lapsen kanssa.

Matka perhevapaaseen aloitettiin Anssin ja Proxionin välillä pehmeällä laskulla, sillä yrityksessä perhevapaan pituus ja ajankohta ovat täysin neuvoteltavissa. Anssi ilmoitti aikeestaan pitää perhevapaata jo lähes vuotta aiemmin ja suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin. Anssi osallistui itse myös seuraajansa rekrytointiin sekä perehdytysprosessiin. Kun rekrytointiprosessi saatiin keväällä päätökseen, tekivät Anssi ja hänen seuraajansa vielä lähes parin kuukauden ajan yhdessä töitä. ”Oli mukavaa lähteä aloittamaan perhevapaa ja uusi ajanjakso elämässä ilman tunnetta, että mikään asia olisi jäänyt kesken”, Anssi toteaa.

Loppukeväästä alkanut perhevapaa ei ole Anssin kohdalla ensimmäinen laatuaan, sillä lapsen synnyttyä Anssi vietti kotona myös vauvakuukautta, joka toteutettiin joustavasti työnantajan kanssa. Tämän ansioista Anssi lähti myös luottavaisin mielin viettämään pidempää perhevapaata. ”Vauvakuukauden aikana esimerkiksi työtehtävien sijaistus toimi mutkattomasti. En joutunut stressaamaan isyysloman aikana tai vahtaamaan puhelinta, vaan pystyin keskittymään uuteen elämäntilanteeseen.”

Joustavuutta erilaisiin elämäntilanteisiin

Proxion haluaa tuoda joustavuutta työntekijöiden erilaisiin elämäntilanteisiin ja Anssin mukaan yrityksen puolelta pitkään perhevapaaseen on tullut pelkästään kannustusta. ”Proxionilla hyödynnetään paljon perhevapaita sekä miesten että naisten toimesta. Kun työntekijäkuntaa löytyy paljon 30 ikävuoden molemmin puolin, on useampikin työntekijä perhevapailla samaan aikaan” kertoo Anssi.

Eikä työyhteisö ole ollut asiassa ainoa tukea antava: myös asiakkaiden puolelta on tullut asiaan paljon rohkaisua.

Anssi kokee, että työyhteisön tuen merkitys on tärkeää. Esimiehen kanssa soitellaan kuulumisia, sillä Anssi itsekin haluaa pysyä mukana kärryillä työyhteisön ja yrityksen kuulumisista. ”Se, että töihin voi mennä matalalla kynnyksellä myös lapsen kanssa käymään, luo pohjaa sille, että jatkossakin työntekijät uskaltavat yhdistää työn ja perhevapaan”, Anssi pohtii. Hän kokeekin, että tämä kannustaa myös työkavereita hyödyntämään rohkeammin esimerkiksi isyysvapaita.

Anssi arvostaa sitä, että pystyy perhevapaan aikana joustavalla tavalla kokemaan arkea lapsen kanssa ja näkemään tämän kehitysaskeleet. Pienen lapsen kasvu on ainutlaatuista aikaa elämässä ja vapaan aikana Anssi pääsee luomaan syvemmän suhteen oman lapsen kanssa. Kun töihin paluun aika koittaa, on vastassa yrityksen sisällä uusi työnkuva, jonka pariin Anssi suuntaa innokkaasti kotona vietetyn ajan jälkeen. ”Perhevapaa on myös työelämän kannalta kiva breikki, kun saa tehtyä omaa ajattelutyötä ja valmentaa itseään tulevaan työtehtävään”, Anssi kertoo.