Kesätyöt: Elias – Koulutus- ja turvallisuuspalvelut

Olen Elias, 25-vuotias opiskelija Tampereen yliopistolta. Minulla on maisterivaihe paraikaa meneillään ja pääaineenani opiskelen turvallisuustekniikkaa ja lisäksi olen käynyt paljon energia- ja prosessitekniikan kursseja. Tulinkin Proxionille kesäharjoittelijaksi Koulutus- ja turvallisuuspalvelut -yksikköön tekemään pääasiassa riskienhallintaan liittyviä tehtäviä. Kesätyöni alkoi toukokuun alkupuolella Proxionin Tampereen toimipisteellä. Toimistolla sain oman istumapaikan sekä tarvittavat työvälineet eli tietokoneen ja puhelimen. Itse toimisto sijaitsee varsin uudessa Technopoliksen rakennuksessa, johon oli sopivan lyhyt matka julkisilla kuljettaessa. Myös lounasruokala oli varsin tasokas ja monipuolinen.

Kesätyöt

Aloitin työt turvallisuus ja riskienhallinta -tiimissä, jossa oli aloittanut viikko minua ennen kaksi uutta jäsentä Tuomas ja Jari, joista Jari toimi esimiehenäni. Työt alkoivat laajalla perehtymisellä, sillä rautateistä ennestään mitään tietämättömänä minulla oli paljon opeteltavaa. Kävin rautateistä oppiakseni alkuun TURVA-kurssin ja jonkin aikaa myöhemmin PERA-koulutuksen, että saisin paremman käsityksen raideliikenteeseen liittyvistä asioista. Pääsin erilaisiin kokouksiin mukaan kuuntelemaan lähes heti töitteni alettua, jotta saisin oppia hieman käytännönläheisemmin, kuin pelkkiä materiaaleja lukemalla. Se vauhditti oppimistani ja ylipäänsä kokoukset asiakkaiden kanssa olivat mielenkiintoisia.

Perehtymisen ohella varsinaiset työtehtävät toukokuussa painottuivat valmiussuunnitelmien tekemiseen ja niihin liittyvien riskienarviointien työstämiseen. Koulutuspuolella minut perehdytettiin olemaan osana Rataopiston puhelinvaihdetta, jossa pääsin vastaamaan ja selvittämään asiakkaiden kysymyksiä järjestämiimme koulutuksiin liittyen. Puheluita ei tullut onneksi aivan koko ajan ja asiaa auttoi myös se, että muut vaihteessa mukana olleet henkilöt vastasivat niin tehokkaasti puhelimiinsa.

Toimistotyöhön vaihtelua toi Kouvolassa järjestetyt tiimiytymispäivät, jossa kävimme tutustumassa ROK:ssa eli Ratateknisessä oppimiskeskuksessa ja pääsin myös kokeilemaan golfia ensimmäistä kertaa. Lyöntini olivat toki myös sen tasoisia, mutta ei se haitannut, sillä pelasimme 2–3 henkilön tiimeissä. Iltapäivä kului hotellin ravintolassa istuskellessa ja työtovereihin tutustuessa. Mukava reissu kaikin puolin, vaikka loppujen lopuksi tuli ilmi, että se ei ollut aivan Proxionin linjausten mukainen. Seuraavalla viikolla tiimiytymispäivistä oli vuorossa rautatieturvallisuuskatselmus eräällä tehtaalla Lahdessa, jossa pääsin seuraamaan, miten käytännössä katselmuksia meillä tehdään. Pienenä bonuksena oli visiitti veturin ohjaamossa, jossa en luonnollisesti ollut ennen päässyt käymään.

Kesäkuussa tuli tietoon, että Proxionin suunnittelupalveluiden riskienhallintatehtävät siirtyisivät meidän yksiköllemme. Samalla niitä silloin vetäneen henkilön tuli siirtyä meidän tiimiimme. Hän kuitenkin oli päättänyt vaihtaa toisen firman palkkalistoille, joten Tuomaksella ja minulla alkoi tiukka perehtyminen suunnittelupuolen riskienhallinnan tehtäviin. Toki ilman käytännön kokemusta suurimman osan projekteista ollessa kesätauolla perehtyminen käytännön tehtäviin oli haastavaa. Esimerkiksi ESKA RS2 -projektilla pääsin kuitenkin tarkastelemaan ja päivittämään riskienhallintasuunnitelmaa ja järkkäämään riskihaastatteluita.

Kesätyöni päättyy elokuun lopussa, mutta pääsin silti tekemään muutamalle projektille hommia käytännössä maastokäyntien turvallisuussuunnitelmien ja riskienhallintasuunnitelmien työstämisen muodossa. Lisäksi alkamaisillaan oli uudenlaisena työtehtävänä turvallisuusperustelun eli tarkemmin SASC:n tekeminen eräälle varoituslaitokselle, mutta se ei ehtinyt käynnistymään kunnolla ennen kesätyöni loppumista.

Kaiken kaikkiaan kesäni oli mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus ja samalla ensimmäinen oman alani homma, jota olen päässyt tekemään. Seuraavaksi lähden vaihto-opiskelemaan Itävallan Innsbruckiin syksyn ja talven ajaksi, mitä odotan jo innolla. Työsopimus seuraavalle vuodellekin tuli jo tehtyä ja tarkoituksena olisi jatkaa samoissa hommissa ensin tarvittaessa töihin kutsuttavana maaliskuun alusta ja sitten täyspäiväisesti toukokuun alusta lähtien.

Kiitoksia mukavasta kesästä!