Kesätyöt: Emma – ERTMS järjestelmäsuunnittelu

Aloitin Proxionilla toukokuussa 2021 harjoittelijana ERTMS järjestelmäsuunnittelutiimissä, jossa harjoitteluni jälkeen minun on tarkoitus jatkaa diplomityön parissa. Proxionille päädyin hakemaan, kun sattumalta kesätöitä etsiessä eteeni tupsahti Proxionin kesätyöhakulomake ja sitä lukiessa tuli heti fiilis, että tuonne on pakko päästä kesätöihin. Innostukseni johtui siitä, että jostain tuntemattomasta syystä raideliikenne ja turvallisuus ovat kiinnostaneet minua siitä lähtien kun pääsin pari vuotta sitten koulussa excursiolle tutustumaan metron turvalaitteisiin. Koulutustaustani puolesta taas ERTMS vaikutti loistavalta valinnalta.

Opiskelut ja työt ennen harjoittelua

tyttö ulkona

Opiskelen Aalto-yliopistossa viimeistä vuotta Control, Robotics and Autonomous Systems -maisteriohjelmassa (lyhyemmin CRAS). Kandini suoritin Automaatio- ja systeemitekniikan ohjelmassa ja sivuaineena suoritin tietotekniikan. Maisteriopinnoissani olen keskittynyt enimmäkseen Automation Software Engineering -opintopolkuun.

Työtaustaa minulla oli ennen Proxionia erinäisistä lyhyistä työsuhteista mm. VR kunnossapidosta ja Aallosta kurssiassistentin työstä sekä yhdestä pidemmästä työsuhteesta toisella konsultilla, jossa olin noin puolitoista vuotta opiskelujen ohessa töissä prosessiautomaation parissa.

Harjoittelu Proxionilla

Proxionilla olen viihtynyt erittäin hyvin lämpimän vastaanoton ja loistavan perehdytyksen ansiosta. Esihenkilöni nimesi minulle heti työsuhteen alussa tiimistäni lähitukihenkilön, jolta pystyin matalalla kynnyksellä kysymään apua, jos jokin askarrutti mieltä. Jopa näin etätyöaikana olen päässyt hyvin integroitumaan osaksi tiimiäni. Tiimissäni aloitti myös toinenkin harjoittelija samoihin aikoihin, jolta pystyin saamaan vertaistukea kesän aikana.

Työtehtäväni ovat liittyneet monipuolisesti ERTMS-maailmaan. Koska ERTMS on Suomessa uusi juttu, on iso osa työstä asioiden tutkimista, selvittelyä ja opettelua, varsinkin näin asiasta aikaisemmin tietämättömälle. Itse kuitenkin pidän juuri sen takia työstäni, että siinä pääsee tutkimaan asioita ja opettelemaan uutta. Kesän aikana olen muun muassa päässyt kirjoittamaan ratateknisiä ohjeita, ajelemaan simulaattorilla, väkertämään exceleitä, lukemaan lukuisia dokumentteja, piirtämään teknisiä kuvia, sekä kirjoittamaan koulutusmateriaalia XAMK:ille. Enimmäkseen olen kesän aikana ollut mukana Digirata -hankkeessa, johon on kuulunut Kouvola-Kotka-Hamina (KOKOHA) ERTMS/ETCS-testiradan suunnittelutöitä.

Suurimman osan ajan kesästä olen työskennellyt etänä kotoa, mutta toimistollakin olen päässyt aina välillä käymään. Itselleni etätyöskentely on sopinut erittäin hyvin, mutta on se välillä mukava nähdä työkavereiden naamoja ja käydä syömässä jäätelöä, jota usein kesän aikana löytyi toimiston pakastimesta. Proxionilla on useita eri toimistoja ympäri Suomea, joista itse käyn Helsingin toimistolla, jossa myös toinen tiimini harjoittelija ja lähitukihenkilöni käyvät. Esihenkilöni taas käy Tampereen toimistolla, joten etäyhteydet olisivat ilman pandemiaakin käytössä.