Kesätyöt: Minna – Infrasuunnittelu

Olen tehnyt parikymmentä vuotta töitä graafisena suunnittelijana, ja viimeisimmässä työpaikassani olin ollut jo n. kymmenen vuotta. Tuli tunne, että en enää kehittynyt tekemisessäni, ja työ alkoi tuntua jatkuvalta saman toistamiselta. Uuden työpaikan löytäminen kilpaillulta alalta ei tuntunut kauhean realistiselta, joten halusin lähteä opiskelemaan uutta alaa. Koin, ettei ollut kovinkaan paljoa menetettävää.

Opiskelut

Opiskelen parhaillaan Omnialla teknisen suunnittelijan/suunnitteluassistentin tutkintoa. Jäin kahden vuoden opintovapaalle aikaisemmasta työpaikastani. Ensimmäinen opiskeluvuosi meni koulussa opiskellen, ja toisen vuoden alussa tuli aika hakea työssäoppimispaikkaa. Koulutuksessani suuri osa opintopisteistä koostuu näytöistä, jotka suoritetaan työpaikalla. Ei tuntunut helpolta löytää työssäoppimispaikkaa. Elettiin aikaa, jolloin töitä tehtiin etänä koronarajoitusten takia. Moni työnantaja oli sitä mieltä, että etänä on lähes mahdotonta perehdyttää työssäpppijaa.

Huomasin LinkedInistä, että Proxionille haettiin suunnitteluassistenttia. Epäilytti ja pelottikin hakea paikkaa, enhän ollut vielä edes valmistunut suunnitteluassistentiksi, ja aikaisempaa kosketusta infrasuunnitteluun minulla ei ollut lainkaan. Olin iloisesti yllättynyt saadessani myönteisen vastauksen, että pääsen opettelemaan suunnitteluassistentin työtä infrasuunnittelutiimissä.

Työnteko Proxionilla

Työssäoppimisjaksoni Proxionilla kesti vuoden 2021 helmikuusta toukokuun loppuun. Aina ei ollut helppoa, kun olin uusi alalla ja opeteltavaa on valtavan paljon. Oli vaikeaa tietää, mistä päästä opiskelun aloittaisin. Onneksi sain apua kokeneemmilta. Sain edistettyä opintojani, kun suoritin kaksi näyttöä ennen kesää. Kävin Proxionin Pasilan toimistolla parina päivänä ensimmäisellä työviikolla. Muutoin työskentelin kokonaan Vantaalla etänä kotini työhuoneessa. Näyttöjen suorittaminen koululle onnistui siis etänä ihan mukavasti ja tukea sain tarvittaessa Teams-puheluiden ja chatin kautta.

Tavoitteenani oli päästä kesätöihin työssäoppimisjaksoni jälkeen. Onneksi olin onnistunut kehittymään sen verran työssäoppimisjaksoni aikana, että minut uskallettiin ottaa palkallisiin töihin kolmeksi kesäkuukaudeksi.

Kesätöissä alkoikin tulla jo vaativampia töitä, kun työssäoppiessani olin saanut enimmäkseen tehdä asioita rauhallisessa tahdissa ja asioiden opiskelulle jäi paljon aikaa. Pääsin piirtämään AutoCAD:illa ratasuunnitelmia. Välillä tein pitkiä työpäiviä, kun olin vielä melkoisen kokematon ja hidas AutoCAD:in käyttäjä. Tuntui kuitenkin hyvältä, että minuun uskottiin jo sen verran, että sain yhä vastuullisempia töitä, ja mikä tärkeintä, tukea oppimiselleni. Taitavat ja kokeneet ammattilaiset neuvoivat minua kärsivällisesti työssäni, jotta kehittyisin alalla ja piirtäjänä. Heiltä saamani tuki nopeutti kehittymistäni huomattavasti ja tunsin, etten ollut yksin oppimiseni kanssa.

Kesätyöni loppuu elokuun lopulla, ja sen jälkeen saan jatkaa oppisopimuksella Proxionilla. Tavoitteenani on suorittaa vielä koululle kaksi näyttöä, jonka jälkeen valmistun suunnitteluassistentiksi. Kesätöiden aikana sain kerrytettyä suurimman osan viimeisten näyttöjen ammattitaitovaatimuksista, joten kesäkuukausien työnteko tulee vauhdittamaan myös koulusta valmistumistani. Olen sitoutunut jatkamaan töitä Proxionilla myös valmistumiseni jälkeen. Uskon, että tässä työssä ei uuden oppiminen ja kehittyminen ihan äkkiä lopu. Vaativaa vielä kypsällä aikuisiällä aloittaa alusta uudella alalla, mutta kehityn koko ajan, ja tärkeintä on, että jokaisen työviikon jälkeen olen jo ainakin vähän viisaampi.

Pidän paljon siitä vapaudesta ja luottamuksesta, joka Proxionilla annetaan työntekijöille. Saan päättää missä teen työni ja työaika on liukuva. Voin halutessani pitää päivällä pidemmän tauon ja jatkaa myöhempään illalla. Tämmöinen työskentelytyyli sopii minulle ja pystyn pitämään huolta omasta jaksamisestani.