Pieksämäestä kaupunkipyöräilevä kaupunki

Pieksämäellä otettiin kaupunkipyöräilypäivänä 5.5.2023 käyttöön kaupunkipyöräjärjestelmä, jossa pyöriä on mahdollista vuokrata älypuhelinsovelluksen kautta. Proxionin asiantuntijat ja Pieksämäen kaupungin edustajat ovat yhdessä edistäneet uusien liikennepalveluiden kehittämistä, ja kaupunkipyörät ovat osa tätä EAKR-rahoitteista älykkään liikkumisen hanketta. “Kaupunkipyörät edistävät kestävää liikkumista ja toimivat kaupungille myös vetovoimatekijänä. Kaupungin imagolle tekee hyvää, että käytössä on joustavia liikennepalveluita” sanoo Marko Tanttu, hankkeen vastuusuunnittelija.

Proxion vastasi kaupunkipyörien käyttöönoton edistämisestä ja kaupunkipyöräjärjestelmän asemaverkoston suunnittelusta. Asemat on sijoiteltu ympäri Pieksämäkeä ja niitä löytyy muun muassa Hiekanpäästä, rautatieasemalta ja Kontiopuistosta. Jokaisen aseman yhteydessä on kyltti, joka helpottaa pyörien löytämistä ja sisältää ohjeet niiden käyttöä koskien.

“Asemaverkoston suunnittelussa huomioitiin kaupungin tavoite tarjota palvelua mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle ja ihmisten yleisimmät liikkuvuusreitit Pieksämäellä. Asetteluun vaikuttivat myös Keski-Savon kävelyn ja pyöräilyliikenteen edistämisohjelman määrittelemät pääreitit” kertoo Tanttu.

Hankkeen tavoitteita ovat olleet liikenteen aiheuttamien päästöjen vähentäminen julkisen ja kevyen liikenteen edellytyksiä parantamalla sekä älykkään, helppokäyttöisen paikallisliikenteen edistäminen. Pyörien laaja saatavuus ja matalat vuokrat kannustavat kokeilemaan ilmastoystävällisempää tapaa liikkua. Käyttöönottopäivänä alle kuuden tunnin vuokraukset olivat ilmaisia ja muutoin 15 minuutin vuokra maksaa euron, puoli tuntia 1,50 euroa ja tunti kaksi euroa. Pyörät ovat käytössä lokakuun loppuun saakka. 

 

Lisätietoja