Proxion ja Ubigu kehittämään kansallista väylätiedon hallintaa

Proxion on valittu yhdessä Ubigun kanssa Väyläviraston Tie- ja Projektivelhon jatkokehittämisen asiantuntijatuen kumppaniksi. Viidestä osa-alueesta koostuva Tie- ja Projektivelhon kehittäminen on laaja, verkostomaisessa yhteistyössä toteutettava hankekokonaisuus. Asiantuntijatuki kattaa yhden vuonna 2022 toteutetun hankinnan osa-alueista.

Proxionin uusien liiketoimintojen johtaja Anssi Krooks kertoo, että kyseessä on yritykselle aivan uudenlainen avaus. – Ubigulla kokemus väylätiedon tiedonhallinnan kehittämisestä ulottuu pitkälle, kun taas Proxionin tekijöille roolit ovat uusia. Tällainen kokonaisuus on hieno tilaisuus päästä vaikuttamaan liikenneinfran tiedonhallintaan laajemminkin, Krooks toteaa. – Moniin alan yrityksiin verrattuna Proxionilta löytyy syvällinen domain-osaaminen hankerajapinnasta. Me välitämme siitä mitä teemme, kyseessä ei ole vain toimeksianto muiden joukossa.

Käytännössä työssä on tarkoitus tukea Väylävirastoa Velho-järjestelmän käyttäjälähtöisessä kehittämisessä, kehitysaihioiden tunnistamisessa, priorisoinnissa, määrittelyssä sekä substanssitestauksissa. – Toimimme tukena niin järjestelmän kehitystyössä kuin laadunvarmistamiseen liittyvissä asioissakin. Teemme tiivistä yhteistyötä teknistä toteutusta toteuttavien tiimien kanssa ja autamme varmistamaan, että kehityspaketit vastaavat tarpeisiin, kertoo Ubigun liiketoimintajohtaja ja projektin projektipäällikkö Sonja Lang.

Proxionille ja Ubigulle kyseessä on yhteistyön kannalta merkityksellinen voitto: yhdessä kootulla laadukkaalla ja kilpailukykyisellä tarjouksella pystyttiin haastamaan alan perinteisempiä toimijoita. – On mahtavaa, että pääsemme osaltamme vaikuttamaan kansallisesti merkittävimpään väylätiedon hallinnan kehittämistyöhön sekä tiivistämään entisestään Proxionin ja Ubigun yhteistyötä väyläsuunnitteluun liittyvän paikkatiedon ja tiedonhallinnan parissa, Lang iloitsee. Samoilla linjoilla on myös Krooks. – On hienoa päästä tekemään yhdessä kunnianhimoista ja laajaa projektia, jossa mennään kohti parempaa tulevaisuutta.

Yhteistyö Proxionin ja Ubigun välillä sujui jo tarjousvaiheessa totutun matalalla kynnyksellä oleellisiin asioihin keskittyen. Tekijöillä on vahva luottamus siihen, että sama tilanne jatkuu myös varsinaisen projektityön myötä. – Yksi vahvuutemme on, että tavallaan teemme tätä työtä myös itsellemme käyttäjinä. Hommia tehdään asiallisesti ja tavoitteellisesti, mutta ilman liiallista pönötystä ja kaavoihin kangistumista, Krooks toteaa.

Järjestelmän kehittämisen kulmakivi on käyttäjälähtöisyys. Palvelumuotoilun ammattilaisen tiimiin tuo Solidabis Solutions Oy, jolla on laaja-alainen osaaminen palvelumuotoilusta, käyttöliittymäsuunnittelusta sekä käyttökokemuksen muovaamisesta. – Käyttäjälähtöisen tuotekehityksen periaatteiden noudattaminen on olennaista projektin kaikissa vaiheissa, kertoo Solidabiksen design-johtaja Veikko Savijoki.  – Eri käyttäjäryhmien ja heidän tarpeidensa tunteminen on hyvin kriittistä näiden järjestelmien toteutuksessa. Käyttäjälähtöisyys syntyy käyttäjien aidosta osallistamisesta mm. käytettävyystestien ja prototyyppien hyödyntämisen avulla.

Lang lisää, että projekti tarjoaa tekijöilleen poikkeuksellisen hienon mahdollisuuden päästä syventymään väylätiedon ylläpidon ja tiedontuotannon prosesseihin ja niiden kehittämiseen sekä vahvistaa omaa osaamistaan Tie- ja Projektivelhon erityisosaajina. – Tavoitteena on, että asiantuntijamme pystyvät tulevina vuosina tukemaan osaamisellaan sekä Väylävirastoa että Projekti- ja tievelhon laajaa käyttäjäkuntaa.

Lisätietoja

Sonja Lang
Liiketoimintajohtaja
Ubigu Oy
sonja.lang@ubigu.fi