Oona Leppänen, suunnittelija

Olen valmistunut ympäristöteknologian insinööriksi vuonna 2016. Valmistumisen jälkeen tein hetken töitä, mutta melko pian päätin jälleen kokeilla opiskelua. Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi valmistuin vuonna 2020, ja keväällä 2021 päätin hakea opiskelemaan vielä diplomi-insinööriksi. Tällä hetkellä opiskelenkin töiden ohella automaatiotekniikan maisterivaiheessa Tampereen yliopistossa, pääaineeni on automaation tietotekniikka. Sivuaineena luen tuotantotaloutta. Tavoitteenani on valmistua diplomi-insinööriksi syksyllä 2023.  

Kuvittelin aina päätyväni töihin teollisuuden pariin, koska sitä opintojeni aikana erityisesti korostettiin. Kun kesätyönhaku vuodelle 2019 käynnistyi, päädyin kuitenkin hakemaan Proxionille, itse asiassa äitini vinkkaamana – hän oli huomannut, että tänne haetaan koulutustaustallani tekijöitä muun muassa turvalaite- ja sähkösuunnitteluun. Oikeastaan kaikki tietoni rautateistä rajoittui tuolloin jollain tavalla VR:ään, eli kaikki muu rautatiemaailman yrityspuoli oli vielä pimennossa. Päätin joka tapauksessa hakea, ja haastattelusta kului pari päivää, kun minua pyydettiinkin töihin.

Vuosien varrella olen päässyt laajemmin tutustumaan turvalaitesuunnitteluun ja löytänyt sieltä selkeitä mielenkiinnonkohteita. Tämä on auttanut tunnistamaan, mitä haluan päästä projekteilla tekemään, ja toiveet on kyllä talon puolesta pyritty toteuttamaan. Oman kokemukseni mukaan Proxionilla pääsee siis vaikuttamaan työhönsä paljonkin! Toki tämä vaatii sen, että muistaa itsekin olla aktiivinen ja selkeästi ilmaista, mitä olisi kiinnostunut tekemään ja kokeilemaan. Helposti lähestyttävät esimiehet ja työkaverit auttavat tässä paljon. Nyt kun teen töitä opintojen ohella, joudun välillä väkisinkin tekemään lyhyempää päivää ja priorisoimaan kouluhommia työtehtävien edelle. Tähänkin on Proxionilla suhtauduttu tosi joustavasti ja ymmärtäväisesti.

Edistän työhyvinvointiani pitämällä harrastusten avulla huolen siitä, että vapaa-ajalla ajatukset ovat jossain muualla. Tanssin avulla aivot saa nollattua aivan täysin, ja tykkään myös lukea paljon, vapaa-ajalla tietysti kaikkea muuta kuin ammattikirjallisuutta. Proxionille tulon myötä löysin myös erään vanhan harrastukseni, piirtämisen, uudelleen: kun töissä on aikansa piirtänyt teknisiä ja viivasuoria kuvia, on kotona kiva päästää mielikuvitus valloilleen ja piirtää ihan mitä itse haluaa.

Jos on joku tietty asia mikä kiinnostaa, se kyllä saadaan järjestymään.

Oona Leppänen, suunnittelija