Proxion perustaa tytäryhtiön Tallinnaan

Suomalainen rautatieinfrastuktuurin suunnittelu-, digi- ja koulutuspalveluja tarjoava Proxion laajentaa toimintaansa Viroon. Helsingissä pääkonttoriaan pitävän yrityksen muut toimipisteet sijaitsevat tällä hetkellä Kuopiossa, Oulussa, Tampereella, Mikkelissä ja Pieksämäellä. Nyt Proxion etsii toimitusjohtajaa Tallinnaan sijoitettavalle tytäryhtiölle.

Proxionin ydinosaamista ovat vaativat raideinsfastruktuurin julkiset ja yksityiset projektit. Tavoitteena on rakentaa Viroon asiantuntijaorganisaatio, jonka avulla Proxion pääsee Baltian kautta käsiksi koko Euroopan laajuisiin raideliikennehankkeisiin.

”Viron toimitusjohtajan ensimmäisenä tehtävänä on rekrytoida 20 osaajaa ja rakentaa asiantuntijaorganisaatio Proxionin tuella. Hänen tulee laatia pitkän aikavälin strategia ja toimintasuunnitelma toiminnan laajentamiseksi Baltian projektien kautta myös muualle Eurooppaan. Lisäksi toimitusjohtaja osallistuu vahvasti Proxionin koko toiminnan kehittämiseen johtoryhmän jäsenenä”, toimitusjohtaja Timo Savolainen tiivistää.

Proxionin pyrkimyksenä on mahdollistaa rautatieliikenteen kaksinkertaistaminen Suomessa. Tavoite on sama myös Virossa. Valtteina ovat rautatieinfrastruktuurin vahva suunnitteluosaaminen sekä ennakkoluulottomat kehityshankkeet.

“Vihreät arvot vaikuttavat voimakkaasti taustallamme. Keskitymme edistämään raideliikenteen täyden potentiaalin hyödyntämistä. Haluamme tehdä rohkeasti uusia avauksia kaiken raideliikenteen kehittämiseksi. Onnistuminen on asiantuntijoidemme osaamisen varassa, ja siksi toimivan tiimin merkitys on ratkaiseva myös Virossa”, Proxion perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Petri Puikkonen kertoo.

Viron laajentumisen taustalla mittava selvitys

Proxionin laajentuminen Viroon on perusteltu askel. Tytäryhtiön perustamista pohjustaa mittava selvitystyö: vuosina 2019‒2020 toteutettu laaja turvalaitesuuunnitteluprojekti Eesti Raudteelle. 20 hengen projektitiimiä johti Proxionin Baltian aluepäällikkö Jussi Nieminen.

“Projekti kattoi lähes Viron koko rataverkon asemineen. Eesti Raudtee käytti esisuunnitelmaa menestyksekkäästi tarjouspyynnössään turvalaitejärjestelmän uudistamiseksi. Tämän työn ansiosta voimme sanoa tuntevamme Viron raideliikennejärjestelmän erityispiirteet ylivoimaisesti parhaiten kaikista toimijoista”, Nieminen arvioi.

Baltian alueella on tällä hetkellä käynnissä suuria rautatiehankkeita, jotka kytkeytyvät laajempiin, koko Euroopan alueelle ulottuviin rataverkoston uudistuksiin, Petri Puikkonen sanoo.

“Haluamme olla kärkijoukossa kehittämässä virolaista ja baltialaista rautatiekulttuuria ja edetä siten systemaattisesti Euroopan markkinoille. Kokoamme Viroon huippuosaajista koostuvan suunnittelutiimin, joka osallistuu koko Euroopan laajuisiin hankkeisiin uuden toimitusjohtajan johdolla.”

Molemminsuuntaista oppimista

Proxion on kasvanut 15 vuodessa yli 100 ammattilaista työllistäväksi asiantuntijayritykseksi. Kasvu perustuu osaajiin, jotka ovat innostuneet työstään ja uskaltavat ajatella rohkeasti uudella tavalla.

“Olemme tietyssä mielessä saavuttaneet kriittisen massan. Se tarkoittaa sitä, että meillä työskentelee niin paljon eri osaajia, että synnytämme koko ajan uutta. Osaajien määrä takaa innovaatiot ja rohkeat avaukset. Meille on erittäin tärkeää, että pystymme siirtämään tapamme toimia ja ajatella Viroon. Tietenkin haluamme myös oppia Viron kollegoiltamme uudenlaista työskentelykulttuuria”, toimitusjohtaja Timo Savolainen kertoo

Jokaiselle Proxionin uudelle työntekijälle nimetään pidempään yrityksessä työskennellyt mentori. Hän auttaa niin työtehtävissä kuin työkulttuurin omaksumisessa. Oppiminen on aina molemminsuuntaista – siksi Viroon laajentumisella kehitetään myös Proxionin tapaa tehdä töitä, hallituksen puheenjohtaja Puikkonen sanoo.

“Virossa on vahva poliittinen tahtotila digitalisoida yhteisiä palveluja. Tämä voi tarkoittaa myös sitä, että keskitymme vahvemmin digiliiketoiminnan ja ohjelmistopuolen kehittämiseen ja tuotteistamiseen. Yhteistyöllä virolaisten oppilaitosten kanssa tulee olemaan tärkeä rooli niin kuin Suomessakin. Odotan innolla mitä kaikkea opimme matkan varrella puolin ja toisin.”

Proxion toimii perheyrityksen tavoin siinä mielessä, että turha hierarkkisuus ja byrokratia pyritään aina karsimaan pois. On ehdottoman tärkeää, että kuka tahansa voi kysyä apua tai ideoita keneltä tahansa. Johtoporras toimitusjohtajasta hallituksen puheenjohtajaan osallistuu päivittäiseen tekemiseen siinä missä muutkin.

“Petri on visionääri, joka kannustaa meitä eteenpäin omalla pelkäämättömällä asenteellaan. Timolle taas voi soittaa ja kysyä jotain asiaa hyvin matalalla kynnyksellä. He ovat kyllä oiva kaksikko luotsaamaan meitä eteenpäin”, Jussi Nieminen kiittelee.

Tule toimitusjohtaksi tai raidealan asiantuntijaksi Viron Proxionille

Haemme parhaillaan Viroon rohkeaa ja visionääristä toimitusjohtajaa. Työt alkavat heti vuoden 2021 alussa. Viron toimitusjohtajan apuna toimii tiimi, johon kuuluvat Timo Savolainen, Jussi Nieminen, suunnittelun liiketoimintajohtaja Mikko Saarinen sekä henkilöstö- ja viestintäpäällikkö Pia Haavisto.

“Jos koet missioksesi lähteä kehittämään raideliikennettä Baltian kautta koko Eurooppaan, lue huolellisesti Viron toimitusjohtajan työpaikkailmoitus ja toimi”, Proxionin toimitusjohtaja Timo Savolainen kehottaa.

Keräämme myös virolaista osaajapankkia sekä alan konkareista että aloittelijoista. Lue tarkemmin, millainen työkulttuurimme on ja miten pidämme huolta henkilöstön hyvinvoinnista innovatiivisessa työyhteisössä.

“Jos olet kiinnostunut työskentelemään ja kehittymään raidealan huippuosaajaksi, lue lisää työkulttuuristamme ja haettavista tehtävistä. Täytä sen jälkeen tietosi osaajapankkiin. Uuden toimitusjohtajan aloittaessa työt hän tulee ensisijaisesti kontaktoimaan kaikki osaajapankissa olevat henkilöt. Kun jätät hakemuksesi osaajapankkiin, varmistat että pääset ensimmäisten mukana töihin Proxionille”, Timo Savolainen lupaa.